EMA inženiring - rešitve na ključ

"Inovacije, ki pustijo pečat."

EMA inženiring - rešitve na ključ

"Inovacije, ki pustijo pečat."

Z našim procesom dela, ki temelji na individualnem pristopu, rešujemo najzahtevnejše tehnološke izzive naših strank v novem ali že utečenem proizvodnem procesu.

PREDSTAVITEV INŽENIRING EKIPE:

Naša ekipa oddelka za inženiring se posveča reševanju tehnoloških izzivov naših strank in nudenju vrhunskih inženirskih storitev na področju sistemov avtomatizacije, robotskih in informacijskih sistemov, ter avtomatizacije in optimizacije proizvodnih procesov. Naša predanost in visoko usposobljen kader sta jamstvo za kakovostno, učinkovito in strokovno izdelavo celovitih rešitev, od ideje do končnega izdelka. Za vsako stranko posebej oblikujemo prilagojene rešitve, ki jih po želji dopolnimo z vrhunskimi napravami za označevanje, lepljenje ali zaščitno pakiranje.

Naš pristop k reševanju izzivov strank:

ikone-inzeniring-01

Izziv stranke

ikone-inzeniring-02

Iskanje rešitve

ikone-inzeniring-03

Izris rešitve

ikone-inzeniring-04

Montaža rešitve

ikone-inzeniring-05

Zagon proizvodnje

NEKAJ PRIMEROV INŽENIRING REŠITEV, KI SMO JIH PRIPRAVILI ZA NAŠE STRANKE:

Izgradnja in postavitev sistema za označevanje valovite kritine na obstoječo proizvodno linijo za Eternit Anhovo

TEHNIČNE ZAHTEVE PROJEKTA:

Sistem mora biti sposoben označiti valovito kritino, na točno določenih mestih. Sistem označuje na dveh različnih mestih:

 • Označevanje žiga na bok valovite kritine.
 • Označevanje pozicij za izvrtine na valoviti kritini.
 • Označevanje vogalnega reza na valoviti kritini.

OPIS REŠITVE: Sistem zajema postavitev robotske celice z vključenima robotoma, katera skrbita za vodenje tiskalnih glav tiskalnika in označevanje vogalnih rezov, v obstoječo linijo.

youtube-video-thumbnail

Celica za lasersko označevanje z rotacijsko mizo

TEHNIČNE ZAHTEVE PROJEKTA:

Sistem za hitro in natančno lasersko označevanje (graviranje) z možnostjo enostavne priprave programa za gravure, hitrega nalaganja vnaprej izdelanih programov in enostano pripravo na označevanje.

OPIS REŠITVE: Rešitev zajema napredno celico za lasersko označevanje opremljeno z rotacijsko mizo, ki omogoča hitrejše graviranje in zamenjavo obdelovanca v času, ko se označuje drug obdelovanec. Vnaprej izdelan program za označevanje se pokliče s skeniranjem kode na delovnem nalogu. Posebno podnožje omogoča enostavno namestitev orodja za lažje in hitrejše namestitev obdelovanca. Celica je opremljena s kamero in napredno programsko opremo, ki nudi možnost preverjanja ustrezne postavitve orodja in obdelovanca. Celica hkrati ščiti operaterja pred laserskim žarkom, varnostne svetlobne zavese pa preprečujejo vrtenje rotacijske mize, ko je operater prisoten v delovnem območju naprave. Celica je opremljena še z avtomatskim sistemom za odsesavanje in filtriranje ter številnimi drugimi varnostnimi komponentami.

youtube-video-thumbnail

Izgradnja in postavitev sistema za lasersko označevanje rotorjev

TEHNIČNE ZAHTEVE PROJEKTA:

Kot del proizvodne linije za elektromotorje potrebujejo stroj za avtomatizirano graviranje označbe na rotor.

OPIS REŠITVE: Stroj komunicira z robotom na liniji in mu sporoča, kdaj je pripravljen. Robot počaka, da stroj odpre vrata preden seže v njegovo notranjost, kamor odloži rotor. Okrog rotorja se pred graviranjem zaprejo vrata, kar preprečuje da bi laserski žarki izstopili iz naprave. Varnostne zanke v napravi so povezane z linijo, ter zagotavljajo najvišji nivo varnosti tako pri robotiki, kot tudi pri samem laserju.

youtube-video-thumbnail

Izgradnja in postavitev sistema za označevanje jeklenk

NAMEN: Po določenem času, je vsako jeklenko potrebno varnostno pregledati. Jeklenko se označi, ko je inšpekcijski pregled jeklenke uspešen.

ZAHTEVE:

 • Samostoječ gravirni sistem,
 • pritrditev na tri različne jeklenke,
 • graviranje dveh različnih višin,
 • stranka želi brez napora gravirate označbe na jeklenke, konsistentno in brez človeškega faktorja.

OPIS REŠITVE: Mehansko prijemalo, ki fiksira gravirni stroj na jeklenko. Tako lahko delavec enostavno vpne jeklenko, pritisne na gumb, ter med tekom graviranja pripravlja drugo jeklenko.

youtube-video-thumbnail

Sistem (aplikacija) za pomoč pri vlončevanju sadik

TEHNIČNE ZAHTEVE PROJEKTA:

Podpora procesu vlončevanja, ki delo pohitri, odpravi morebitne napake tekom procesa (namestitev napačnih etiket), ter avtomatsko beleži zaloge v sistemu ERP.

OPIS REŠITVE: Za namen vlončevanja sadik smo razvili aplikacijo VSAD, katere cilj je čim bolj poenostaviti in pohitriti proces označevanja vlončenih sadik. V kombinaciji z namenskim čitalcem in prenosnim tiskalnikom se tekom postopka vlončevanja sadike izdela nalepka z novo EAN kodo s katero se prelepi obstoječa koda na etiketi sadike. Proces se zabeleži v elektronsko bazo, sistem pa zagotavlja tudi avtomatsko knjiženje zalog v sistemu ERP.

youtube-video-thumbnail

INTERLOCK SISTEM SLEDLJIVOSTI

TEHNIČNE ZAHTEVE PROJEKTA:

Sistem sledljivosti za podporo proizvodnemu procesu, ki bo zagotovil, da se polizdelek, kjer določena faza ni bila uspešno izvedena, umakne iz proizvodnje ali pa se ponovi omenjena faza za ta polizdelek. Hkrati pa preprečuje, da bi polizdelek preskočil katero izmed faz.

OPIS REŠITVE: Razvit je bil sistem sledljivosti, ki se namesti na obstoječo linijo in vključuje naslednje elemente:

 • DMC koda na obdelovancu/polizdelku: nalepka ali gravirana oznaka
 • Čitalci na posameznih fazah
 • Krmilniki
 • Računalnik/strežnik (komunikacija s krmilniki, podatkovna baza)

Pred pričetkom procesa se na polizdelek namesti nalepka ali se gravira oznaka z DMC kodo. Slednja se pred vsakim proizvodnim procesom skenira s čimer se v podatkovni bazi sproži poizvedba, če so bile vse predhodne faze uspešno izvedene. Če so bile, se faza izvede, v nasprotnem primeru sistem blokira izvedbo trenutne in vseh naslednjih faz. Sistem omogoča tudi ponovitev neuspešne faze ali ročno popravilo, pri čemer mora popravilo odobriti operater z ustreznimi poverilnicami.

youtube-video-thumbnail

NEKAJ DODATNIH INŽENIRING REŠITEV:

Rotacijska miza za lasersko graviranje. Posebnost stroja je, da samodejno pridobiva podatke iz programa za vodenje proizvodnje (MES). Vdelana programska oprema preprečuje, da bi stroj denimo dvakrat graviral isto serijsko številko ali jo preskočil.

Mobilna komora za lasersko označevanje v proizvodnji, ki omogoča vrsto integracij z merilnimi napravami, senzorji in tehnologijami v različnih industrijskih dejavnostih. V ohišje je integriran laser (Telesis) z odsesovalnim sistemom in industrijsko tehtnico. Tehtnica stehta kos v komori in podatek o teži posreduje laserju, ki izdelek označi v obliki QR kode, ki jo je mogoče takoj odčitati.

Samostojna delovna postaja z laserskim ohišjem za avtomatizacijo označevanja v proizvodnji. Posebnost te rešitve je vgrajen mehanizem za vpenjanje kosov. Ključni komponenti sta pnevmatsko prijemanje za obroče in Telesis laserski označevalnik s krmilnikom. Sistem je z vidika varnosti prilagojen za enoročni vklop.

Masovno skeniranje kod izdelkov za opis in shranjevanje v informacijski sistem.

Zvočno izolacijska komora za zmanjševanje hrupa, ki ga ustvarja gravirni stroj za označevanje z iglo. Komora je z notranje strani obdana z zvočno izolacijskimi ploščami, dodani so tudi elementi za zmanjševanje vibracij. Hrup graviranja se je z uporabo komore zmanjšal iz 90 dB na samo 55 dB.

Predalni ESD vozički za interni transport elektrostatično občutljivih elektronskih komponent.

REFERENCE:

eternit1
domel1
impol
lth
mahle1
BSH
lt-burnik
hid
saubermacher
henkel-logo-bw
pivovarnaunion_novice-01-bw-300x173
lek-logo-png-transparent-1-bw

Imate vprašanje? Pokličite nas, z veseljem vam bomo prisluhnili!

Gorazd Kalčič
Gorazd Kalčič
Skeniraj QR kodo
in dodaj kontakt:
Scroll to Top